środa, 27 maja 2015

tagliatelle ze szparagami i mascarpone


Zaczynamy szparagowy sezon. Dzisiaj prosty przepis na makaron z zielonymi szparagami i sosem na bazie mascarpone i śmietany. Zainspirował mnie pewien włoski przepis z książki Niezrównany makaron, chociaż zmodyfikowałam go tak bardzo, że z pierwowzoru pozostało niewiele :-)
Na szybki, smaczny obiad lub kolację. Koniecznie posypany włoskimi orzechami!
Polecam!

Składniki (3 porcje):

ok. 350 g makaronu tagliatelle
1 pęczek zielonych szparagów
250 g mascarpone
1/2 szklanki śmietany 30%
3 lub 4 łyżki drobno startego parmezanu
duża szczypta gałki muszkatołowej
duża garść orzechów włoskich (pokrojonych i uprażonych na patelni)
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

W dwóch garnkach zagotowujemy wodę z odrobiną soli.

Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy (jeśli mają łyka, jeśli nie -pozostawiamy bez obierania). Kroimy na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki.

W jednym garnku gotujemy al dente makaron. W drugim garnku szparagi - około 4 minut.
W tym czasie w misce mieszamy na gładką masę mascarpone, śmietanę i drobno starty parmezan, dodajemy gałkę muszkatołową i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Na końcu mieszamy z masą około 3 łyżek wody z gotującego się makaronu.

Makaron i szparagi odcedzamy z wody, wsypujemy je od razu do garnka i mieszamy z sosem z mascarpone. Przekładamy na talerze. Posypujemy pokrojonymi i uprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Podajemy (uwaga: danie dość szybko stygnie).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis