wtorek, 16 czerwca 2015

ciasto jogurtowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką


Obowiązkowe czerwcowe ciasto. Z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Proste - do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Składniki ciasta łączymy przy użyciu łyżki. Na wierzchu truskawki, rabarbar i kruszonka. 
Zabierzcie to ciasto na piknik na trawie :-)
Polecam!


Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 35 na 25 cm):

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (16 g)
1/2 łyżeczki soli

kruszonka:
120 g roztopionego masła
1 czubata szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

1 czubata szklanka truskawek
4 łodygi rabarbaru

Wykonanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.

Truskawki i rabarbar płuczemy. Osuszamy i kroimy na małe kawałki.

Łączymy składniki kruszonki: roztopione masło, cukier oraz przesianą przez sito mąkę pszenną. Kruszonkę wyrabiamy palcami do połączenia składników.

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. W drugiej mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składniki mokre: olej, jogurt naturalny i jajka. Następnie łączymy za pomocą łyżki wszystkie składniki.

Ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy powierzchnię (jest dość gęste). Na wierzchu rozkładamy równomiernie truskawki i rabarbar. Posypujemy kruszonką.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis