Polecam te domowe!
Składniki:
3 jajka
250 ml śmietany 30%
mały jogurt typu greckiego (150 g)
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 400 g świeżych truskawek
wafelki do podania
Wykonanie:
Truskawki płuczemy i osuszamy. Odkładamy ok. 6 sztuk, które drobno kroimy. Resztę truskawek miksujemy z 1 czubatą łyżką cukru pudru na puree.
Jajka myjemy i parzymy. Rozbijamy do miski i ubijamy na kogel mogel, masa powinna być puszysta i biała. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Do masy z jajek dodajemy ubitą śmietanę i jogurt grecki, delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Na końcu dodajemy pure z truskawek i pokrojone truskawki - całość delikatnie mieszamy łyżką (składniki nie muszą dokładnie połączyć się). Masę przelewamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarnika, najlepiej na całą noc. Na początku mrożenia możemy kilka razy przemieszać łyżką masę w odstępstwie ok. 30 minut (3 do 4 razy).
Wyjmujemy na ok. 10-15 minut przed podaniem (lody są dość mocno zmrożone, muszą lekko zmięknąć przed podaniem).
Nakładamy kulki na wafelki łyżką do lodów.
Nakładamy kulki na wafelki łyżką do lodów.
Smacznego!
domowe lody... jestem w niebie!
OdpowiedzUsuń