czwartek, 9 lipca 2015

domowe lody truskawkowe


Dla ochłody... lody :-)
Polecam te domowe!

Składniki:
3 jajka
250 ml śmietany 30%
mały jogurt typu greckiego (150 g)
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 400 g świeżych truskawek

wafelki do podania

Wykonanie:

Truskawki płuczemy i osuszamy. Odkładamy ok. 6 sztuk, które drobno kroimy. Resztę truskawek miksujemy z 1 czubatą łyżką cukru pudru na puree.

Jajka myjemy i parzymy. Rozbijamy do miski i ubijamy na kogel mogel, masa powinna być puszysta i biała. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder.

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Do masy z jajek dodajemy ubitą śmietanę i jogurt grecki, delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników.

Na końcu dodajemy pure z truskawek i pokrojone truskawki - całość delikatnie mieszamy łyżką (składniki nie muszą dokładnie połączyć się). Masę przelewamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażarnika, najlepiej na całą noc. Na początku mrożenia możemy kilka razy przemieszać łyżką masę w odstępstwie ok. 30 minut (3 do 4 razy).

Wyjmujemy na ok. 10-15 minut przed podaniem (lody są dość mocno zmrożone, muszą lekko zmięknąć przed podaniem). 
Nakładamy kulki na wafelki łyżką do lodów. 

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis