sobota, 22 sierpnia 2015

chłodnik z botwinki


Zdecydowany hit tego lata na moim stole. 
Chłodnik z botwinki!
Bardzo prosty w przyrządzeniu.
Zamiast 3 dużych jogurtów greckich możecie dodać do niego 2 duże jogurty greckie i 1 duży kefir. 
Schłodzony smakuje wyśmienicie.
Botwinka jeszcze dostępna w sklepach :-)
Polecam!


Składniki (ok. 8 porcji):
2 pęczki botwinki
3 greckie jogurty - duże po 400 g
10 rzodkiewek
1 duży ogórek
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu ryżowego
sól i pieprz

opcjonalnie: ugotowane jajka + świeży koperek do podania

Wykonanie:
Botwinkę dokładnie płuczemy. Buraczki obieramy, liście i łodygi drobno kroimy. Umieszczamy je w dużym garnku, zalewamy zimną wodą, tak aby zakryła botwinkę. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 6 do 8 minut. Studzimy. 
Ugotowane buraczki, ogórka ze skórką i rzodkiewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy jogurt grecki, cukier, sok z cytryny, ocet ryżowy i po dużej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. 
Chłodnik podajemy schłodzony. Możemy posypać go pokrojonym świeżym koperkiem i podać go z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis