poniedziałek, 24 sierpnia 2015

ciasto ucierane z jeżynami i czerwoną porzeczką


Lekkie, łatwe w wykonaniu ucierane ciasto. W dzisiejszej wersji użyłam jeżyn i czerwonej porzeczki, w tym tygodniu zrobiłam też podobne ze śliwkami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. 
Do ciasta użyjcie składników w pokojowej temperaturze. 
Bardzo dobre. Polecam! :-)


Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm):

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka jeżyn
1/2 szklanki czerwonej porzeczki

kruszonka:
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki zimnego masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka wiórków kokosowych

Wykonanie:

Kruszonka: przesianą przez sito mąkę, zimne masło, cukier puder, płatki owsiane i wiórki kokosowe łączymy ze sobą, ugniatamy palcami do połączenia składników.

Ciasto: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem przez 5 - 7 minut, do uzyskania puszystej masy. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie wlewamy cienką strużką olej, dodajemy jogurt i mąkę pszenną. Ucieramy do dokładnego połączenia składników.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy równomiernie jeżyny i czerwoną porzeczkę. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 55 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis