Gotowy w 30 minut :-)
Grillowany filet z kurczaka podany na kaszy gryczanej z dodatkiem marchewki, suszonych pomidorów, cebuli i rukoli.
Smacznie i szybko.
Wrócę jeszcze do tego przepisu... na pewno :-)
Polecam!
Składniki (2 porcje):
1 duży filet z kurczaka
1 torebka kaszy gryczanej (100 g)
1 cebula
5 kawałków suszonych pomidorów
2 marchewki
duża garść rukoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony zielony pieprz
marynata do kurczaka: 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, po dużej szczypcie soli i świeżo zmielonego zielonego pieprzu
Wykonanie:
Z kurczaka usuwamy niedoskonałości, płuczemy, osuszamy, przykrywamy na deseczce papierem do pieczenia i przy użyciu wałka lekko rozbijamy. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty, obtaczamy w niej mięso i odstawiamy na 10 minut.
Marchewkę skrobiemy. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy w niej kaszę gryczaną razem z marchewką (wg czasu podanego na opakowaniu kaszy - 15 minut). Wyjmujemy. Marchewkę kroimy na plasterki.
Cebulę, suszone pomidory i rukolę kroimy dość drobno.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Kiedy będzie gorąca wkładamy na nią mięso. Smażymy pod przykryciem po około 4 minuty na dwóch stronach. Odstawiamy.
Na dużej patelni teflonowej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, podsmażamy ją około 5 minut, uważając aby nie przypaliła się. Dodajemy kaszę, marchewkę, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę oliwy z zalewy z suszonych pomidorów, po dużej szczypcie soli i zielonego pieprzu, dokładnie mieszamy, po chwili dodajemy pokrojoną rukolę.
Kaszę z dodatkami przekładamy na talerze, na wierzchu układamy pokrojone na plasterki mięso, podajemy od razu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz