poniedziałek, 7 września 2015

ciasto gryczane


Nie mogło być ciasta, które bardziej wpasowałoby się w klimat ostatnich dni. Gdy za oknem szaro, wieje wiatr, pada deszcz... nie ma nic lepszego od kawałka ciemnego czekoladowego ciasta. Kiedy wypatrzyłam ten przepis w przepisach Cukierni Lidla Pawła Małeckiego wiedziałam, że będzie to genialne czekoladowe ciasto. 
Na kaszy gryczanej. To chyba zdrowe? ;-)
Dobry wytrawny kawałek czekoladowego ciasta. Zdecydowanie dla czekoladoholików :-)
Na jesień... punkt obowiązkowy słodkich wypieków!
Spróbujcie.
Polecam! 

Składniki (na podłużną foremkę tzw. korytko, 10 x 30 cm):
180 g kaszy gryczanej (2 niepełne torebki, waga przed ugotowaniem)
5 jajek
1 szklanka cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki pszennej
150 g masła
150 g czekolady gorzkiej
4 czubate łyżki suszonej żurawiny
3 czubate łyżki orzeszków ziemnych solonych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki masła

+ 3 łyżki orzeszków ziemnych pokrojonych dość drobno

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie przez około 20 minut. Studzimy, a następnie blenderem mielimy na gładkie puree.
Masło roztapiamy razem z czekoladą na wolnym ogniu.
Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Orzeszki ziemne grubo kroimy nożem.

Jajka ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Dodajemy cienką strużką rozpuszczone masło z czekoladą oraz puree z kaszy gryczanej. Ucieramy do połączenia składników mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

Foremkę smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 50 - 55 minut. Wyjmujemy i studzimy.

W miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczamy składniki polewy: czekoladę, śmietankę i masło. Kiedy polewa będzie miała gładką konsystencję wylewamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy pokrojonymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!


 




1 komentarz:

Wydrukuj przepis