Na obiad lub kolację.... coś dla wegetarian, a może nie tylko? :-)
Łatwy w przygotowaniu quiche z tofu i szpinakiem.
Kruche ciasto, farsz z jajek, śmietany, świeżego szpinaku i tofu.
Mnie bardzo smakuje, zatem polecam! :-)
Składniki (na formę o średnicy ok. 28 cm):
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody
+ odrobina mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania
+ odrobina mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania
farsz:
250 g świeżego szpinaku
150 g tofu
3/4 szklanki śmietany 30%
2 jajka
1 szalotka
1 łyżka masła
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, wodę i sól. Zagniatamy dość szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Szpinak dokładnie płuczemy, podsmażamy go na suchej patelni, odciskamy z wody i kroimy.
Szalotkę kroimy dość drobno, podsmażamy ją przez około 2 minuty na 1 łyżce masła.
W misce łączymy śmietanę, jajka, bazylię, po dużej szczypcie soli i czarnego pieprzu, dokładnie mieszamy składniki, pod koniec mieszania dodając pokrojony szpinak.
Tofu kroimy na małe kawałki, odsączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku kuchennym.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i wykładamy na posmarowaną odrobiną masła foremkę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 18-20 minut.
Podpieczone ciasto wykładamy z piekarnika i lekko studzimy. W tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C. Na wierzch wykładamy masę jajeczno-szpinakową. Rozkładamy równomiernie pokrojone na kawałki tofu. Wierzch posypujemy tymiankiem. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 35 minut.
Quiche lekko studzimy przed podaniem (masa powinna zastygnąć).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz