środa, 9 grudnia 2015

piernik przekładany


Święta coraz bliżej... A w domu pachnie piernikami :-) 
Te małe piekę i zamykam w puszce. Poczekają jeszcze trochę na zjedzenie. 
Tymczasem smak Świąt przywołałam piernikiem przekładanym śliwkowymi powidłami. 
Dobry świąteczny przepis :-)
Polecam!

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 26 cm):

400 g mąki pszennej
200 g płynnego miodu
200 g masła
250 ml mleka
100 g cukru
3 jajka
3 łyżki gorzkiego kakao
2 czubate łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 suszonych moreli
5 suszonych śliwek
3 łyżki orzechów włoskich

polewa:
150 g mlecznej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
3 suszone morele do dekoracji

250 g powideł śliwkowych (do przełożenia piernika)

Wykonanie:

Orzechy włoskie, suszone morele i śliwki kroimy dość drobno.

W garnku rozpuszczamy miód, masło i cukier. Studzimy.

Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika.

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Żółtka ucieramy przez kilka minut mikserem. Dodajemy do nich miód z masłem, mlekiem i cukrem, mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika oraz pokrojone bakalie. Łyżką mieszamy masę, następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Piernik przekrawamy na pół. Dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi, delikatnie nakładamy górną część, dociskamy.

W misce położonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Kiedy polewa będzie gładka oblewamy nią wierzch piernika. Dekorujemy pokrojonymi na kawałki suszonymi morelami.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis