czwartek, 17 grudnia 2015

ciasto miodowe z gruszkami


Ciasto z lekkim świątecznym posmakiem :-) Miodowe z dodatkiem cynamonu i imbiru. Gruszki świetnie tu pasują. Łatwe w wykonaniu. Najlepsze w dniu pieczenia, choć świeżość zachowuje jeszcze przez kilka dni.
Idealne do popołudniowej kawy :-)
Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 26 cm):
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płynnego miodu
2 gruszki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka imbiru (w proszku)
szczypta soli

polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
3 czubate łyżki płatków migdałowych


Wykonanie:

Mieszamy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir.

W drugiej misce ubijamy mikserem jajka ze szczyptą soli - około 4 do 5 minut. Dodajemy do jajek miód, jogurt i olej, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wsypujemy powoli mąkę z dodatkami, miksujemy do połączenia składników.

Gruszki przekrawamy na pół (razem ze skórką). Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.

Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy na kształ rozety gruszki, lekko dociskamy je do ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 40 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie przypiekać się na 10 minut przed końcem pieczenia możemy przykryć foremkę folią aluminiową.

W misce położonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczamy czekoladę i śmietankę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Oblewamy polewą ciasto. Wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis