środa, 6 stycznia 2016

brownie (przepis 2)


Od jakiegoś czasu szukam przepisu na idealne brownie... I muszę przyznać, że całkiem niedawno jadłam takie w jednej z poznańskich knajpek. O przepis nie zapytałam. Szkoda...

Zatem dziś kolejna próba. W kuchni pachniało bardzo czekoladowo... Mniam... 
A brownie wyszło naprawdę dobre.
Na blogu jest już przepis na brownie... jest też na brownie na ciemnym piwie. Które lepsze? 
Stawiam na dzisiejsze! :-)
Słodkie, czekoladowe i wilgotne ciasto. 
Dla czekoladoholików!
Polecam! :-)

Inspitacja: feedingtimeblog.com

Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm):

250 g gorzkiej czekolady
110 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego


Wykonanie:
Gorzką czekoladę połamaną na kostki oraz 30 g masła rozpuszczamy w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Kiedy masa będzie miała płynną gładką konsystencję odstawiamy miseczkę i studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

80 g masła, brązowy cukier i jajka umieszczamy w drugiej misce, ucieramy mikserem przez około 4 do 5 minut. Dodajemy mąkę, śmietanę, olejek waniliowy oraz czekoladową masę. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 45 minut.

Wyjmujemy i studzimy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis