Od jakiegoś czasu szukam przepisu na idealne brownie... I muszę przyznać, że całkiem niedawno jadłam takie w jednej z poznańskich knajpek. O przepis nie zapytałam. Szkoda...
Zatem dziś kolejna próba. W kuchni pachniało bardzo czekoladowo... Mniam...
A brownie wyszło naprawdę dobre.
Na blogu jest już przepis na brownie... jest też na brownie na ciemnym piwie. Które lepsze?
Stawiam na dzisiejsze! :-)
Słodkie, czekoladowe i wilgotne ciasto.
Dla czekoladoholików!
Polecam! :-)
Inspitacja: feedingtimeblog.com
Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm):
250 g gorzkiej czekolady
110 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka brązowego cukru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
2 jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
Wykonanie:
Gorzką czekoladę połamaną na kostki oraz 30 g masła rozpuszczamy w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Kiedy masa będzie miała płynną gładką konsystencję odstawiamy miseczkę i studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
80 g masła, brązowy cukier i jajka umieszczamy w drugiej misce, ucieramy mikserem przez około 4 do 5 minut. Dodajemy mąkę, śmietanę, olejek waniliowy oraz czekoladową masę. Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 45 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz