sobota, 2 stycznia 2016

sernik piernikowy


Sernik w zimowej odsłonie. Na ciasteczkowym spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Serowa warstwa czekoladowa, a na niej piernikowa. Sernik dekorujemy bakaliami... na moim suszone figi, śliwki, daktyle, żurawina i orzechy.

A u mnie dziś nawet spadł śnieg! Na termometrze - 8 st C. Podczas pierwszego w tym roku biegania mijałam całkiem sporo biegaczy... 

Zatem... na wieczór kubek z gorącą herbatą lub kawą i kawałek sernika, a za oknem może szaleć zima :-)

Zimowy sernik bardzo udany!
Smacznego! :-)

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 26 cm):

spód:
200 g herbatników (z mąki pełnoziarnistej)
100 g masła
1 płaska łyżeczka cynamonu

masa serowa (składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
1 kg sera (na serniki - z wiaderka)
1 szklanka cukru trzcinowego
3 jajka
mała śmietana 18% (200 g)
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao

wierzch:
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wrzątku
bakalie: suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle, orzechy (do udekorowania sernika)

Wykonanie:

Ciastka kruszymy na piasek (w miseczce od blendera). Dodajemy do nich cynamon. Pokrojone na kawałki masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do pokruszonych ciastek. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.

Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 175 stopni C.

W misce umieszczamy ser, śmietanę, cukier trzcinowy, jajka, przyprawę piernikową - ucieramy przez chwilę mikserem. Dodajemy mąkę i ucieramy jeszcze przez chwilę. 

Następnie odkładamy ok. 1/4 masy serowej do innego naczynia, dodajemy do niej kakao, mieszamy dokładnie łyżką. Ciemną masę rozkładamy na spodzie ciasteczkowym. Wyrównujemy powierzchnię. Następnie delikatnie rozkładamy masę piernikową. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy sernik do piekarnika. Pieczemy 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, po 10 minutach uchylamy drzwiczki piekarnika i po kolejnych 10 minutach wyciągamy sernik. Studzimy.

Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą. Lukier rozsmarowujemy na powierzchni sernika (lub tylko dookoła wzdłuż brzegu). Wierzch dekorujemy od razu drobno pokrojonymi bakaliami.

Sernik przechowujemy w lodówce. Najlepszy podany schłodzony.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis