niedziela, 10 stycznia 2016

szybkie ciasto z ananasem


Szybkie, proste, naprawdę smaczne. Takie ciasto "last minute" :-) Wystarczy włączyć piekarnik, zanim nagrzeje się... ciasto już będzie w foremce. 
Polecam! :-)

Inspiracja: opakowanie proszku do pieczenia :-)

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 26 cm):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 lub 7 okrągłych plastrów ananasa z puszki
szczypta soli

cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Wykonanie:

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 170 stopni C.

W misce mieszamy suche składniki: mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. W drugiej misce łyżką łączymy pozostałe składniki: olej, jogurt, jajka. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi i ucieramy mikserem przez około 3 minuty.

Ciasto wylewamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy równomiernie pokrojone na małe kawałki plastry ananasa. 

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut.

Ciasto po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Upiekłam dzisiaj i nie udało się. Jest zakalec chociaż smaczny. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Jogurt był raczej gęsty czy to przez to? Pozdrawiam Bożena C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć dlaczego nie udało się, piekłam je kilka razy z różnymi owocami i zawsze wychodziło. Jogurt powinien być naturalny, nie typu greckiego, wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, suche składniki przesiane przez sito. Pozdrawiam!

      Usuń

Wydrukuj przepis