sobota, 30 stycznia 2016

ciastka marcepanowe (przepis 2)


Jeśli jesteś fanem ciastek i marcepanu... koniecznie musisz spróbować tych ciastek :-)
Idealnie słodkie i kruche. Bardzo łatwe w wykonaniu.
Zdecydowanie polecam!



Składniki (na ok. 12-15 ciastek):
120 g masy marcepanowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
100 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki. Masło kroimy na małe kawałki. Do miski przesiewamy przez sito obie mąki, dodajemy marcepan, masło, cukier, żółtka, jogurt oraz aromat. Ręką zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Dużą blaszkę smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki i nabieramy po kawałku większym niż orzech włoski. Formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie dość mocno spłaszczamy. Układamy na blaszce. 

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia).

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis