środa, 20 stycznia 2016

kajmakowiec


O ile ostatnio umieszczam na blogu sporo słodkich przepisów, to ciast z kremem niezbyt tutaj wiele. Dzisiaj dla odmiany wymyślone przeze mnie ciasto z kajmakiem i kremem z mascarpone. Kruche ciasto przekładamy gotową masą kajmakową oraz kremem z ubitej śmietany i mascarpone. Ciasto po upieczeniu jest dość twarde, dlatego zanim podamy je na stół należy po przełożeniu kremem przechować je w lodówce przez minimum 24 godziny. Wówczas zmięknie i łatwo je pokroimy.
Nazwijmy je.... kajmakowiec :-)
Słodkie... bardzo słodkie... i podobno dobre ;-)
Polecam!

Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm):


ciasto:
3,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
120 g masła
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka soku z cytryny


krem:
330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

1 puszka masy kajmakowej (400 ml)

orzeszki ziemne niesolone do udekorowania ciasta

Wykonanie:

Masło, cukier i miód roztapiamy w garnku na wolnym ogniu. Odstawiamy.
Sodę zalewamy łyżką soku z cytryny, mieszamy i dodajemy do masła z miodem i cukrem. Następnie dodajemy jajka i całość mieszamy przez chwilę.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy masę z masłem i miodem. Ciasto zagniatamy ręką. Dzielimy na 3 równe porcje. Każdą rozwałkowujemy na dość cienki placek o wymiarach blaszki. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem. Każdy placek pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. (Ciasto możemy też po podzieleniu na porcje rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem, bez rozwałkowywania - tylko wylepiamy nim dość równo blaszkę. Koniecznie użyjmy papieru do pieczenia!)

Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem na wolnych obrotach. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Pod koniec ubijania śmietany dodajemy po łyżce mascarpone oraz sok z cytryny.

Na blaszce wyłożonej świeżym papierem do pieczenia wykładamy jeden upieczony placek. Smarujemy go 1/3 częścią masy kajmakowej. Następnie wykładamy i równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu z mascarpone. Wykładamy drugi placek i powtarzamy poprzednie czynności: rozsmarowujemy 1/3 masy kajmakowej, a następnie rozkładamy pozostałą połowę kremu. Na wierzch kładziemy ostatni trzeci placek. Smarujemy jego powierzchnię masą kajmakową. Wierzch posypujemy pokrojonymi niesolonymi orzeszkami ziemnymi.

Ciasto szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki (na minimum 24h - w tym czasie ciasto zmięknie i będzie ładnie kroić się).

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis