sobota, 30 stycznia 2016

sos pomidorowy z indykiem


Sos z mielonego mięsa z indyka, pomidorów z puszki, z dodatkiem marchewki, selera naciowego, cebuli, przyprawiony aromatycznym tymiankiem i cząbrem. Doskonale pasuje do makaronu. U mnie kokardki, może być penne, świetnie sprawdzi się spaghetti. 

Podajcie go z ulubionym makaronem, oprószcie po wyłożeniu na talerze tartym parmezanem. A może lampka czerwonego wina do tego? ;-) 

Lubię gotować :-)


Składniki (4 porcje):

400 g mielonego mięsa z indyka
1 puszka krojonych pomidorów 
3/4 szklanki bulionu warzywnego
2 średniej wielkości marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz

makaron (kokardki, penne lub spaghetti)
parmezan - do oprószenia dania

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Seler naciowy i cebulę bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 1 minutę, następnie dodajemy marchewkę i seler naciowy. Podsmażamy je dość często mieszając przez 3 minuty. Dodajemy mięso mielone, smażymy je przez około 5 minut. Cały czas mieszamy zawartość patelni. 

Po podsmażeniu mięsa dodajemy pomidory z puszki, bulion oraz przecier pomidorowy. Dodajemy przyprawy: tymianek, cząber, ostrą i słodką paprykę, cukier. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem (po dużej szczypcie). Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 12-15 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec przyrządzania próbujemy, w razie potrzeby dodajemy soli i/lub pieprzu.

Podajemy z makaronem. Po wyłożeniu na talerze możemy oprószyć potrawę startym na tarce parmezanem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis