niedziela, 13 marca 2016

babka kawowa


Powoli możemy już zacząć myśleć o tym, co pojawi się na świątecznych stole...
Babka kawowa. Z dodatkiem szklanki mocnej kawy. Kakaowo-kawowa. Koniecznie oblana polewą z mlecznej czekolady, która dopełnia jej smaku. Dobry kawałek ciemnej babki. Zmodyfikowany przepis pochodzi z ostatniego numeru miesięcznika Kuchnia. Polecam :-)

Składniki (na keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm):
500 g mąki pszennej
250 ml mocnej kawy (ostudzonej)
200 g cukru
3 jajka
150 g masła
4 łyżki śmietany 18%
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
5 łyżek śmietanki 30%
1 czubata łyżka masła

odrobina masła do wysmarowania formy + 2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem. W trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, napar z kawy, śmietanę, kakao i gałkę muszkatołową. Ucieramy do dokładnego połączenia składników.

Foremkę smarujemy odrobiną masła. Obsypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 60 minut.

Ostudzoną babkę oblewamy polewą czekoladową (czekoladę, śmietankę i masło wkładamy do metalowego garnuszka umieszczonego w garnku z gorącą wodą. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie miała gładką płynną konsystencję).

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis