sobota, 12 marca 2016

tarta rozmarynowa z kalafiorem i kurczakiem


Moje ulubione... tarty. Te na słodko i te wytrawne. Piekę ich ostatnio sporo. Wczoraj zajadaliśmy się wytrawną tartą z kalafiorem i kurczakiem. Z dużą ilością rozmarynu. Pięknie pachnie ta tarta, smakuje również wyśmienicie. I szybko znika z talerza... Dobrze, że zdążyłam zrobić jej zdjęcia ;-)
Ktoś ma na nią ochotę? Polecam :-)

Składniki:

ciasto:
220 g mąki pszennej
4 płaskie łyżki kaszy manny
110 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli

nadzienie:
pół średniej wielkości kalafiora
2 małe filety z kurczaka
1/2 szklanki śmietany 18%
1 jajko
duża garść płatków migdałów
rozmaryn: świeży i suszony
sól i pieprz

marynata do kurczaka: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta pieprzu, duża szczypta suszonego rozmarynu

Wykonanie:

W misce zagniatamy ciasto: mąkę przesianą przez sito, kaszę mannę, pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, wodę i sól. Dość szybko, tak żeby nie ocieplić zbyt mocno składników. Kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy odrobinę soli i gotujemy w niej przez 12 minut kalafiora.

Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na małe kawałki. Mieszamy składniki marynaty i łączymy ją z kawałkami kurczaka. Odstawiamy na kwadrans.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do foremki. Dociskamy do dna, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 16 - 18 minut. Wyjmujemy i odrobinę studzimy. 

Kurczaka smażymy przez około 7 minut na patelni na średnim ogniu. Mieszamy dość często, tak żeby kawałki były podsmażone z każdej strony.

Przygotowujemy sos: śmietanę, roztrzepane jajko, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.

Na podpieczonym spodzie układamy małe różyczki kalafiora, podsmażone kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem śmietanowym. Na środku układamy gałązkę świeżego rozmarynu, posypujemy jeszcze odrobiną suszonego rozmarynu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy  w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch tarty płatkami migdałowymi.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis