sobota, 3 grudnia 2016

świąteczne ciasto jabłkowe


Świąteczna atmosfera powoli zaczyna być odczuwalna. Choinki, świąteczne piosenki, witryny sklepowe pełne ozdób, a nawet pierwszy śnieg za oknem. Zaczynam myśleć o przepisach na świąteczne dania :-)
Na blogu Tiny Bumann znalazłam przepis na niemieckie świąteczne ciasto orzechowo-jabłkowe. Zmodyfikowałam je i m.in. zamiast zmielonych orzechów dodałam mielone migdały. Nie pomijajcie ich w tym przepisie! Starte jabłka dodane do ciasta nadają mu lekkiej wilgotności. 
Migdały i jabłka to udane połączenie smaków.
Lekko migdałowe, lekko jabłkowe, z nutką cynamonu. Lubię takie :-)
Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm):

2 średniej wielkości jabłka
200 g masła 
200 g mąki 
100 g zmielonych migdałów 
180 g cukru 
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu 
kilka kropel olejku migdałowego
garść orzechów włoskich + kilka suszonych moreli
kilka kropel soku z cytryny

cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy zmielone migdały, proszek do pieczenia oraz cynamon. Mieszamy.
Orzechy włoskie oraz suszone morele drobno kroimy.
Jabłka obieramy ze skórek,ścieramy na grubych oczkach tarki, a następnie skrapiamy je kilkoma kroplami soku z cytryny.

Masło oraz cukier umieszczamy w misce i ucieramy mikserem przez około 5 minut. Dodajemy stopniowo jajka, ucieramy do czasu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy mąkę z dodatkami (mielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon) oraz kilka kropel olejku migdałowego. Miksujemy do czasu połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone orzechy włoskie i suszone morele. Mieszamy dokładnie łyżką.

Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej odrobiną masła i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię (ciasto jest dość gęste) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 45-50 minut.

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis