środa, 21 grudnia 2016

tort czekoladowo-piernikowy


Idą Święta... a z nimi piernikowe smaki...

Świąteczny torcik czekoladowy z jogurtowym kremem czekoladowo-piernikowym, na czekoladowym biszkopcie. Lekki w smaku, ponieważ krem przygotowujemy na bazie jogurtu greckiego. Z lekką nutką amaretto. Do kremu dodajemy przyprawę do piernika. 

Lekki, czekoladowy, świąteczny, ciekawy w smaku. Polecam :-)
Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 24-25 cm)

biszkopt
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki ciemnego gorzkiego kakao
4 jajka

krem czekoladowo- piernikowy na jogurcie
2 duże opakowania jogurtu greckiego (po 350 g każdy)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
1/3 szklanki śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
3 łyżki amaretto
1 czubata łyżka żelatyny

polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka masła

do nasączenia biszkoptu
kilka łyżek amaretto + pół szklanki zimnej wody

do dekoracji
płatki czekoladowe

Wykonanie:

biszkopt

Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy szczelnie obręcz. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 170 stopni C (góra-dół).

Mąkę przesiewamy przez sito razem z kakao, mieszamy. Oddzielamy żółtka od białek (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie bardzo gęsta i błyszcząca, dodajemy kolejno żółtka. Masa powinna być prawie biała. Następnie dodajemy w kilku partiach mąkę z kakao, najlepiej wmieszać ją w jajka delikatnie szpatułką (aby piana nie opadła). Ciasto przekładamy do foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy.


krem (uwaga: jogurt powinien mieć temperaturę pokojową)

Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

Czekoladę mleczną, gorzką, śmietankę oraz amaretto rozpuszczamy razem w miseczce położonej na garnku z gorącą wodą. Mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka. Lekko studzimy.
Jogurty greckie przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, przyprawę piernikową oraz przestudzoną masę czekoladową. Ucieramy mikserem do dokładnego połączenia składników. Żelatynę podgrzewamy, aż będzie płynna, uważamy aby nie zagotowała się. Lekko studzimy i cienką strużką wlewamy do kremu, cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach.

Do pół szklanki wody dodajemy kilka łyżek amaretto. Biszkopt przekrawamy na pół. Dolną część biszkoptu układamy na czystej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączamy połową ilości wody z alkoholem. Wykładamy krem czekoladowy, wyrównujemy powierzchnię. Drugą połowę ciasta nasączamy wodą z alkoholem i przykrywamy wierzch ciasta. Szczelnie owijamy w folię lub przykrywamy. Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

polewa
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy połamaną na kostki mleczną i gorzką czekoladą oraz masło. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie gładka. Oblewamy wierzch tortu, a następnie dekorujemy go płatkami czekoladowymi. Wstawiamy ponownie do lodówki.

Tort najlepszy po co najmniej jednej nocy spędzonej w lodówce.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis