Proste danie z ryżu, kurczaka oraz marchewki. Smaku dodaje sos hoisin. Sos bez problemu można kupić w sklepach, znajdziecie go na półkach z azjatycką żywnością. Słodko-pikantny sos sporządzany na bazie soi i śliwek, stanowi niezastąpiony składnik chińskich potraw. Ten prosty dodatek świetnie pasuje do dzisiejszego dania, które przyrządzicie naprawdę szybko na patelni wok. Polecam na smaczny obiad! :-)
Składniki (3 porcje):
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 duże marchewki
2 torebki ryżu parboiled (czyli 200 g)
1 mała czerwona cebula
mały kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżki sosu hoisin
2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta soli (do ryżu)
2 łyżki ziaren sezamu (uprażonego na suchej patelni - do posypania dania)
Wykonanie:
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu). Wyjmujemy z wody.
Mięso oczyszczamy z niedoskonałości, płuczemy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę skrobiemy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek obieramy, zgniatamy trzonkiem noża i kroimy drobno. Imbir obieramy i kroimy drobno. Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy czerwoną cebulę, podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy czosnek z imbirem. Cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Dodajemy marchewkę, smażymy 5 minut, dość często mieszając. Dodajemy pokrojone na kawałki mięso, kiedy mięso lekko zrumieni się na każdej ze stron, dodajemy sos hoisin i smażymy dalej jeszcze kilka minut. Kurczak powinien być usmażony, a marchewka ciągle chrupiąca. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, mieszamy dokładnie, trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę i od razu przekładamy na talerze. Posypujemy odrobiną uprażonego na suchej patelni sezamu i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz