wtorek, 21 marca 2017

drożdżówki z budyniem z kaszy jaglanej i gruszką


Czasem bywa ta, że klasyczne smaki smakują najlepiej. A muszę przyznać, że smak tych drożdżówek nas zachwycił i nie zdziwię się jeśli w ciągu następnych kilku dni będę piekła ich kolejną porcję :-)
Przepis wydaje się długi, ale tak naprawdę nie jest wcale trudny i chociaż musimy na wykonanie tych drożdżówek poświęcić trochę czasu - warto! Domowe drożdżówki zdecydowanie są najlepsze!
Zatem... z okazji pierwszego dnia wiosny, hurrra :-) , polecam świeżutkie drożdżówki z własnoręcznie wykonanym budyniem z kaszy jaglanej, gruszkami, kruszonką i... odrobiną masy kajmakowej. Niebo w gębie! :-)


Składniki (15 sztuk):

ciasto drożdżowe
450 g mąki pszennej chlebowej
15 g świeżych drożdży
250 ml mleka
80 g masła
1 jajko
3 łyżki cukru

kruszonka
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru

budyń z kaszy jaglanej
500 ml mleka
100 g kaszy jaglanej
100 ml śmietany 30%
3 łyżki miodu

lukier
6 czubatych łyżek cukru pudru
1,5 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

gruszki - 5 lub 6 sztuk
kilka łyżek masy kajmakowej z puszki

Wykonanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, rozczyn mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie wlewamy go do mąki, dodajemy roztrzepane widelcem jajko, roztopione masło, pozostały cukier. Ręką zagniatamy ciasto, wyrabiamy je 10 minut. Umieszczamy w misce, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Kaszę jaglaną moczymy przez chwilę we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Dokładnie odcedzamy na sicie i mielimy w blenderze/młynku. W garnku umieszczamy mleko, śmietankę, zmieloną kaszę jaglaną i miód. Zagotowujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje, studzimy.

W miseczce umieszczamy wszystkie składniki kruszonki: przesianą przez sito mąkę, masło i cukier. Zagniatamy i palcami rozdrabniamy. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Gruszki obieramy ze skórek i kroimy na małe kawałki.

Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze przez chwilę. Dzielimy na 15 równych części (kulki ciasta mniejsze niż wielkość cytryny), z każdej formujemy kulkę, którą mocno spłaszczamy dłonią. Układamy je na natłuszczonych i oprószonych mąką blaszkach (2 blaszki). Pośrodku każdej odciskamy dość mocno dno szklanki. Do wgłębienia nakładamy po 2-3 łyżek budyniu z kaszy jaglanej, małe kawałki gruszki (dość gęsto), kilka malutkich kawałków masy kajmakowej. Wierzch drożdżówek posypujemy obficie kruszonką. 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C ( w tym czasie ułożone na blaszce drożdżówki lekko urosną) i pieczemy drożdżówki przez ok. 22 minuty (każdą blaszkę osobno).

Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy 1,5 łyżki gorącej wody i 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy energicznie, do uzyskania gładkiej masy. Polewamy drożdżówki lukrem.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ten przepis mnie woła, więc na pewno wypróbuję w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis