wtorek, 11 kwietnia 2017

piersi z kaczki pieczone z suszoną żurawiną



Piersi z kaczki pieczone w piekarniku z suszoną żurawiną. Zamarynowane w ziołach, miodzie i czosnku. Mięso jest miękkie i aromatyczne, a przepis taki łatwy w wykonaniu. Piersi z kaczki koniecznie zamarynujmy odpowiednio wcześniej, u mnie leżakowały w lodówce całą noc. Potem już tylko pieczenie w piekarniku, do tego kasza i lekka sałatka z pomidorów i sałaty. Pyszny obiad! 
Polecam!

Wykonanie (4 porcje):
4 piersi z kaczki
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 gałązki świeżego rozmarynu

marynata
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
4 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu


Wykonanie:
Mięso płuczemy i osuszamy. 
W miseczce mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, miód, sos sojowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, bazylię, sól i pieprz. Następnie nacieramy mięso marynatą. Przekładamy na półmisek, szczelnie zakrywamy i wkładamy na minimum 1 noc do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (pamiętajmy aby kawałki mięsa leżały obok siebie, nie nachodziły na siebie). Obsypujemy suszoną żurawiną, wkładamy gałązki rozmarynu, a następnie zalewamy 2 szklankami zimnej wody. Mięso powinno być przykryte wodą w minimum 3/4 wysokości. 
Naczynie wkładamy do piekarnika, mięso pieczemy 2 godziny. W trakcie pieczenia odkrywamy od czasu do czasu folię i polewamy piersi kaczki zalewą, tak aby później były bardziej soczyste. 
Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, mięso ładnie przyrumieni się z wierzchu.

Podajemy z dodatkami, u mnie z kaszą i sałatką.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis