piątek, 14 kwietnia 2017

sernik z truskawkami i kruszonką




W ramach przedświątecznego, wielkanocnego pieczenia w moim piekarniku znalazł się... sernik. Ciasto, które dość często gościło na blogu. A tak dawno nie umieszczałam nowego przepisu...


Zatem dzisiaj przepis na sernik dość nietypowy. Zazwyczaj piekę serniki na ciasteczkowych spodach, w dzisiejszej wersji na dnie podpieczone kruche ciasto (ze składników na kruszonkę), a wierzchnią warstwę pokrywa delikatna w smaku tradycyjna kruszonka. Sernik czekoladowo-waniliowy, warstwa serowa z czekoladą oraz biała, tradycyjna, waniliowa. Pomiędzy....truskawki. 
Nie sądziłam, że całość wyjdzie tak smacznie. 
Moje serniki są kremowe i maziste. Lubię właśnie takie, a ten zdecydowanie uważam za udany. 
Polecam :-)

Składniki (na okrągłą tortownicę o średnicy ok. 23 cm):

kruszonka
210 g mąki pszennej
140 g zimnego masła
70 g cukru
1 cukier waniliowy

masa serowa
450 g sera (kremowego, śmietankowego)
250 g sera mascarpone
200 g śmietany 30%
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
kilka kropel esencji waniliowej
2 czubate łyżki mąki pszennej

+ 1 tabliczka gorzkiej czekolady
250 g truskawek

Wykonanie:

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, cukier i cukier waniliowy. Rękoma zagniatamy kruszonkę, kiedy będzie miała strukturę zwartego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Wyciągamy ciasto na kruszonkę, dzielimy je na dwie połowy: 1/3 części i 2/3 części (na oko). Tortownicę smarujemy odrobiną masła. Większą część kruszonki umieszczamy na dnie tortownicy, równomiernie, krusząc ciasto jakbyśmy posypywali ciasto kruszonką. Następnie delikatnie ugniatamy ciasto widelcem, powinno równomiernie przykrywać dno formy. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 170 stopni C. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą (u mnie blaszka wypełniona wodą do 3/4 wysokości).

Gorzką czekoladę rozpuszczamy (np. w misce położonej na garneczku z gotującą się wodą). Studzimy.

Składniki masy serowej umieszczamy w misce: serek śmietankowy, ser mascarpone, śmietanę, jajka, cukier puder, esencję waniliową. Mikserem ucieramy masę serową, tylko przez chwilę do połączenia składników. Dodajemy mąkę pszenną, ucieramy jeszcze przez chwilę.
Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ucieramy - do połączenia składników.

Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę serową z czekoladą. Wyrównujemy powierzchnię, następnie wykładamy truskawki pokrojone na mniejsze kawałki. Przykrywamy delikatnie białą masą serową. Równomiernie rozprowadzamy ją po powierzchni. Wierzch posypujemy pozostałą częścią kruszonki. 

Sernik wkładamy do piekarnika (170 stopni).  Pieczemy 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę pieczenia do 190 stopni (aby przyrumienić kruszonkę). Piekarnik wyłączamy, po 10 minutach uchylamy drzwiczki, po kolejnych 10 minutach sernik wyjmujemy.

Po ostygnięciu sernik szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis