Połączenie pieczonego waniliowego sernika oraz lekkiej jogurtowej galaretki z truskawkami. Spód ciasteczkowy, do tego tego świeże truskawki. Ostatnio zamieszczam mało moich przepisów, tego postanowiłam nie odpuścić. Bardzo dobry sernik :-)
W przepisie użyłam białego mielonego sera w kostkach... przez chwilę zastanawiałam się czy nie zmielić go jeszcze dodatkowo przy użyciu blendera. Nie zrobiłam tego, w ten sposób masa serowa zdobyła kilka komplementów przy stole ;-) Spróbujcie, może i Wam zasmakuje.
Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm):
masa pieczona
4 kostki białego mielonego sera (każda po 200 g)
200 g śmietany 30%
3 jajka
3 łyżki likieru amaretto
niepełna szklanka cukru pudru
2 czubate łyżki mąki pszennej
kilka kropel esencji waniliowej
masa jogurtowa z galaretką
350 g jogurtu greckiego
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
200 g truskawek
spód
200 g herbatników
70 g masła
50 g czekolady (u mnie mleczna i gorzka)
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasteczkowy spód, ciastka mielimy na piasek w blenderze, czekoladę rozpuszczamy razem z masłem, łączymy składniki i wykładamy je na dno okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy ją do dna.
W misce umieszczamy składniki białej warstwy pieczonego sernika: ser, śmietanę, jajka, likier amaretto, cukier puder, esencję waniliową. Mikserem ucieramy do połączenia składników, dodajemy mąkę pszenną i miksujemy jeszcze przez chwilę. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód.
Na spód piekarnika wkładamy płaskie naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 170 stopni C. Wkładamy ciasto i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i po chwili uchylamy drzwiczki, pozostawiamy sernik w piekarniku do wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Kiedy przestygnie, ale zanim stężeje dodajemy ją do jogurtu greckiego z jedną łyżką cukru pudru. Ucieramy mikserem przez chwilę.
Na wierzchu pieczonego sernika wykładamy równomiernie pokrojone truskawki, delikatnie przelewamy jogurtową galaretkę. Szczelnie owijamy i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń