czwartek, 11 maja 2017

kaszotto na bulionie z kurczakiem i warzywami


Kasza pęczak z kurczakiem i brokułem czyli modnie ostatnio nazwane... kaszotto :-) Dzisiejszy przepis zakłada, że macie już ugotowany rosół (u mnie warzywno-drobiowy) i macie z tego rosołu trochę warzyw oraz kurczaka. Bulion wykorzystujemy do ugotowania kaszy pęczak, dodajemy mięso i warzywa z rosołu oraz ugotowanego wcześniej brokuła. 
Z gałązką rozmarynu i kilkoma suszonymi pomidorami... smakuje wyśmienicie. 
Zdrowe i sycące danie, polecam :-)

Składniki (4 porcje):
250 g kaszy pęczak (waga suchej kaszy)
500 ml bulionu (u mnie warzywno-drobiowy)
2 nóżki drobiowe z rosołu
2 marchewki + 1 pietruszka z rosołu
1 mały brokuł
6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 czerwona cebula
10-12 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól i pieprz

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę w garnku, lekko solimy ją, wkładamy brokuła, gotujemy równo 5 minut. Odcedzamy, zalewamy na chwilę zimną wodą i odcedzamy ponownie. Dzielimy na male różyczki.

Cebulę kroimy dość drobno, mięso z rosołu (najlepiej nogi) oddzielamy od kości i dość drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę z rosołu kroimy w kostkę lub półplasterki.

Rozgrzewamy na dużej patelni lub w woku oliwę z oliwek, dodajemy czerwoną cebulę i podsmażamy ją przez 4 do 5 minut. Wsypujemy kaszę pęczak, podlewamy odrobiną bulionu, mieszamy. Za każdym razem kiedy kasza wchłonie bulion dolewamy kolejną jego chochelkę. Kaszę gotujemy przez około 30 minut (lub 5-7 minut dłużej). Jeśli zabraknie nam bulionu możemy dodać odrobinę wody. W połowie gotowania kaszy dodajemy świeżą gałązkę rozmarynu. Pod koniec gotowania dodajemy marchewkę i pietruszkę z bulionu, drobno pokrojone suszone pomidory oraz połówki pomidorków koktajlowych, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z zalewy suszonych pomidorów. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Od razu podajemy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis