Prosty krem z zielonych szparagów. Szybki w przygotowaniu.
W sam raz na upalne dni, takie jak dzisiejszy :-) Do zielonych szparagów dodajemy jeszcze korzeń pietruszki. Śmietanka, sól i pieprz. Wierzch posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Bardzo dobry, polecam :-)
Składniki (4 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów (0,5 kg)
2 korzenie pietruszki
0,7 l wody
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
do podania: płatki migdałowe uprażone na suchej patelni
Wykonanie:
Odcinamy końcówki szparagów. Pietruszkę obieramy. Płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, dodajemy dużą szczyptę soli i na małym ogniu gotujemy przez 15 minut. Studzimy.
Blendujemy na gładko, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Podgrzewamy, podajemy z płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.
Smacznego!
trzeba korzystać ze szparagów, póki je mamy w zasięgu ręki
OdpowiedzUsuń