niedziela, 28 maja 2017

krem z zielonych szparagów


Prosty krem z zielonych szparagów. Szybki w przygotowaniu. 
W sam raz na upalne dni, takie jak dzisiejszy :-) Do zielonych szparagów dodajemy jeszcze korzeń pietruszki. Śmietanka, sól i pieprz. Wierzch posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Bardzo dobry, polecam :-)

Składniki (4 porcje):

1 pęczek zielonych szparagów (0,5 kg)
2 korzenie pietruszki
0,7 l wody
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz

do podania: płatki migdałowe uprażone na suchej patelni

Wykonanie:

Odcinamy końcówki szparagów. Pietruszkę obieramy. Płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, dodajemy dużą szczyptę soli i na małym ogniu gotujemy przez 15 minut. Studzimy.

Blendujemy na gładko, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według uznania. Podgrzewamy, podajemy z płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. trzeba korzystać ze szparagów, póki je mamy w zasięgu ręki

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis