czwartek, 14 grudnia 2017

keks z czekoladą i żurawiną


Świeża żurawina... moje ostatnie odkrycie :-) Dzisiaj mój pomysł na ciasto z dodatkiem świeżej żurawiny. Keks... czekoladowy z dodatkiem przyprawy do piernika. Może upieczecie go właśnie na Święta?

Keks jest pyszny, miękki, delikatny, a świeża żurawina dodaje ciastu lekkiego kwaskowatego posmaku, świetnie tutaj pasuje. 
Polecam!

Składniki (na blaszkę o wymiarach 20x32 cm):

250 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru
250 g świeżej żurawiny
1 mleczna czekolada
1 gorzka czekolada
3 duże jajka
1/2 szklanki jogurtu greckiego
3 łyżki amaretto
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika


polewa
1/2 mlecznej czekolady
1/4 gorzkiej czekolady
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 czubata łyżka masła

do posypania: płatki czekoladowe, 1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich


Wykonanie:

Mleczną i gorzką czekoladę łamiemy na kostki, umieszczamy w misce położonej na garneczku z gotującą się wodą i rozpuszczamy, aż masa będzie płynna i gładka, odstawiamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, mieszamy.

Żurawinę płuczemy i osuszamy.

Masło umieszczamy w misce, ucieramy mikserem dodając stopniowo cukier, następnie dodajemy po jednym jajku, ucierając do czasu, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, jogurt grecki, amaretto, ucieramy do połączenia składników. 

Dodajemy mąkę z proszkiem i przyprawą do pierników, partiami, mieszamy delikatnie łyżką. Na końcu dodajemy żurawinę, mieszamy do czasu, aż równomiernie rozprowadzi się w cieście.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 55-60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia przykrywamy folią.


Mleczną czekoladę i gorzką, śmietankę i masło rozpuszczamy w garneczku. Wylewamy na wierzch ciasta, równomiernie rozsmarowujemy, posypujemy płatkami czekoladowymi i pokrojonymi orzechami włoskimi.


Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis