wtorek, 11 września 2018

butter chicken


Dzisiaj powracamy do indyjskich smaków... Butter chicken - popularna indyjska potrawa. Kawałki kurczaka w sosie pomidorowo-śmietanowym. Aromatyczne danie, oczywiście z dużą ilością przypraw. Maślany kurczak (smażymy na maśle- stąd nazwa) nie może obyć się bez garam masala. Zestaw przypraw bez problemu przygotujecie w domu. Pamiętam jak na kulinarnych warsztatach w Kerali pani Leelu powiedziała, że każda Hinduska przyrządza swoją garam masalę, a przepis często trzyma w tajemnicy :-) Jestem zatem za tym, aby nie bać się przyrządzać garam masalę z lekkim przymrużeniem oka, proporcje przypraw zmieniać, próbować, udoskonalać... Ważne na pewno jest to, aby zamarynować kurczaka odpowiednio wcześniej, np przez całą noc.
Smak Indii - ja lubię ;-)



Składniki (3-4 porcje):

500 g filetu z kurczaka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka garam masala (* mój skład na końcu przepisu)
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżka oliwy

sos
1 puszka pomidorów
1/3 szklanki śmietany 30%
1 czerwona cebula
1/2 szklanki bulionu
1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub opcjonalnie 4 łyżki płatków migdałowych)
1 łyżka garam masala
szczypta chilli
1 łyżka masła
sól i pieprz


do podania ryż (u mnie jaśminowy)
opcjonalnie liście kolendry do przybrania


* garam masala: 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu, 3 goździki, 1 łyżeczka ziaren kardamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli - wszystkie składniki ucieramy w moździerzu, następnie prażymy przyprawę przez 2-3 minuty na suchej patelni na średnim ogniu (uważamy, aby mieszanka nie przypaliła się). Przyprawę zamykamy w szczelnym pojemniku

Wykonanie


Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy, usuwamy niedoskonałości i kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy składniki marynaty: jogurt naturalny, starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, garam masalę, kurkumę i oliwę. Łączymy sos z kurczakiem, dokładnie mieszamy, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).


Zamarynowanego kurczaka wyciągamy z lodówki na koło 30 minut przed dalszym przygotowaniem dania. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła, a kiedy masło roztopi się dodajemy kurczaka. Smażymy go na patelni około 10 minut.

Przygotowujemy sos. Orzechy nerkowca (lub płatki migdałowe) lekko prażymy na suchej patelni, następnie mielimy w malakserze. 
Czerwoną cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i lekko ją podsmażamy (3 minuty). Dodajemy garam masalę, chilli, zmielone orzechy i podsmażamy jeszcze chwilkę, dodajemy pomidory z puszki, po dużej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu. Smażymy dalej około 10 minut. Następnie przekładamy sos do miski i blendujemy go. Ponownie przekładamy na patelnię, dodajemy bulion, a kiedy sos zagotuje się dodajemy podsmażonego kurczaka (razem z marynatą). Danie smażymy dalej około 10 minut. Pod koniec przygotowywania dodajemy śmietanę (wcześniej hartujemy ją sosem).

Podajemy z ryżem jaśminowym. Do dania świetnie pasuje też świeża kolendra i sałatka z pomidorów (drobno pokrojonych, z dodatkiem tylko odrobiny oliwy, soli i pieprzu - jej łagodny smak przełamuje wyrazisty smak butter chicken).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis