niedziela, 20 stycznia 2019

gotowane pulpety z indyka



Pomysł na obiad - danie fit. Gotowane pulpeciki z mięsa indyczego, z mnóstwem dodatków, które sprawiają, że świetnie smakują nawet bez sosu. Do tego ryż i surówka lub gotowane warzywa.  
Bardzo smacznie, polecam!


Składniki (na ok. 30 małych pulpecików):

700 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula (średniej wielkości)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 ugotowana marchewka
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól

Wykonanie:

Mięso mielone umieszczamy w misce i rozdrabniamy je blenderem.
Cebulę kroimy drobno, czosnek rozgniatamy trzonkiem noża i roimy drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej przez kilka minut cebulę, dodając pod koniec smażenia czosnek.

Podsmażoną cebulę z czosnkiem dodajemy do mięsa, dodajemy również pozostałe składniki: jajko, startą na tarce ugotowaną marchewkę, musztardę, sos sojowy, sól, tymianek, bułkę tartą, świeżo zmielony pieprz i dużą szczyptę soli. Mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kulki (trochę większe niż orzech).

W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Wkładamy delikatnie pulpety. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszamy ogień i gotujemy pulpety ok. 15-20 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ryżem i surówką, fasolką szparagową lub mizerią.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis