sobota, 26 października 2013

Sałatka z awokado, jajkiem i rukolą

Weekendowe śniadania to wręcz takie małe rytuały. Wreszcie można wyspać się po całym tygodniu, wypić nieśpiesznie poranną kawę, upiec świeże bułki, poleniuchować, zrobić na śniadanie sałatkę... Dzisiejsza sałatka jest szybka w wykonaniu, a jaka smaczna. Polecam!


Składniki (2 porcje):
3 ugotowane jajka
1 dojrzałe awokado
1 ogórek małosolny
4 rzodkiewki
1/2 małej cebulki
rukola
Sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12% lub 18%, 1 łyżka pokrojonego koperku, sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka i rzodkiewki kroimy na ćwiartki, awokado na małe kawałki, ogórka małosolnego na plasterki, cebulę w piórka. Na talerzach układamy rukolę, na to kawałki jajek, awokado, ogórka, rzodkiewkę i cebulkę. Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy koperek oraz szczyptę soli i pieprzu - mieszamy. Sos podajemy w osobnej miseczce, polewamy nim sałatkę tuż przed jedzeniem.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis