niedziela, 10 listopada 2013

Cytrynowo-malinowe serniczki na zimno

Deser z białego sera, jogurtu, malin, cytryny i czekolady. Delikatny w smaku, lekki, orzeźwiający, ładnie wyglądający. Polecam!


Składniki (4 porcje):

Masa serowa:
250 g białego półtłustego twarogu
300 g jogurtu greckiego
70 g cukru pudru
100 g białej czekolady
100 g mrożonych malin
skórka otarta z 1 cytryny
Masa jogurtowa:
200 g jogurtu greckiego
20 g cukru pudru
50 g mlecznej czekolady

2 kostki czekolady mlecznej do oprószenia



Wykonanie:

Masa serowaMaliny wkładamy do małego garnka i podsmażamy 10 minut - w ten sposób odparowujemy zbędną wodę.
Ścieramy na tarce skórkę z jednej cytryny.
Białą czekoladę rozpuszczamy (np. w misce położonej na garnku z gotującą się wodą)
Biały ser blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niego ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę, jogurt i cukier puder. Mieszamy dokładnie i dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy puree z malin, do drugiej skórkę z cytryny.
Masa jogurtowa: Mieszamy jogurt grecki, cukier puder i startą na tarce czekoladę.
Do szklanek wykładamy kolejno: malinową masę serową, cytrynową masę serową oraz jogurtową masę. Oprószamy czekoladą. Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone.


Smacznego!





5 komentarzy:

Wydrukuj przepis