piątek, 15 listopada 2013

Domowe hamburgery

Przyznam się do tego, że nigdy nie byłam fanką hamburgerów, ale wyjątek  w tym stanowią domowe hamburgery. I chociaż dzisiaj przedstawiam ich łatwiejszą wersję (gotowe bułki hamburgerowe), to nie można odmówić im rewelacyjnego smaku. Świeżo zrobione kotlety mielone, pomidor, ogórek, czerwona cebula, sałata. Podobno to kobieca wersja hamburgera :-) Pojawi się na moim blogu również ich bardziej tradycyjna wersja. Tymczasem te szybko zniknęły z talerzy, zatem bardzo je polecam! :-)


Składniki (4 sztuki):

4 bułki hamburgerowe

230 g mięsa mielonego
1/2 cebuli
1/2 zielonej papryczki chilli
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
10 g świeżego imbiru
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek

olej do smażenia kotletów

4 plastry pomidora, 8 plasterków zielonego ogórka (ze skórką), 4 półtalarki czerwonej cebuli
garść mieszanki różnych sałat
majonez i musztarda
sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Wykonanie:
Cebulę, czosnek, papryczkę chilli drobno kroimy, imbir trzemy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i kilka minut podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek, papryczkę chilli i imbir. Studzimy zawartość patelni. 

Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na pianę. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, pianę z białka, cebulę z czosnkiem, papryczką chilli i imbirem, bułkę tartą, wodę, słodką czerwoną paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ręką i formujemy cztery okrągłe i płaskie kotlety. Smażymy je na patelni na rozgrzanej oliwie (oliwa powinna przykrywać dno patelni) na każdej ze stron po 6 minut. Pod koniec smażenia przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na około 15 minut, aby kotlety "doszły".

Piekarnik włączamy na funkcji grilla i nagrzewamy go do 190 st. C. Bułki hamburgerowe przekrawamy i podpiekamy je około 5 do 6 minut ułożone na blaszce wewnętrzną stroną do góry (powinny lekko zrumienić się). Dolne połówki smarujemy majonezem, nakładamy na każdą połówkę odrobinę liści mieszanki sałat, po jednym kotlecie, plasterek pomidora, 2 plasterki ogórka, półtalarek czerwonej cebuli, przyprawiamy odrobiną soli i kolorowego pieprzu. Górne połówki smarujemy musztardą i przykrywamy nimi hamburgery.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis