sobota, 16 listopada 2013

Jogurtowy sernik na zimno z granatem

Pyszny sernik na zimno z jogurtu greckiego, śmietany i pestek granatu. Sernik bez sera :-) Łatwy w wykonaniu, a zarazem pięknie wyglądający. Słodka masa jogurtowo-śmietanowa świetnie komponuje się z lekko kwaskowym w smaku granatem. Bardzo orzeźwiający deser. Polecam!



Składniki:
500 g jogurtu greckiego
250 ml śmietany 30%
1 owoc granatu
100 g cukru pudru
12 g żelatyny
5 łyżek wody
kilka kropel olejku waniliowego

Wykonanie:

Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy, wlewamy do pozostałego jogurtu i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Wkładamy do lodówki.


W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę i wydrążamy do miseczki pestki granatu. Wyciągamy z lodówki masę jogurtową, łączymy ją z ubitą śmietaną, dodajemy olejek waniliowy i ponownie miksujemy przez chwilę. Wsypujemy pestki granatu (odkładając trochę) i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do foremki o średnicy 18 do 20 cm, posypujemy wierzch odłożonymi pestkami granatu. Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Smacznego!






3 komentarze:

Wydrukuj przepis