sobota, 28 grudnia 2013

Chlebek bananowy z marchewką

Moja wersja chlebka bananowego :-) Aby banany nie dominowały w smaku wystarczy dodać 2 dojrzałe banany, do tego odrobina startej marchewki. Chlebek ma ciekawy smak, dodanie pokrojonych orzechów włoskich, suszonych fig i pestek słonecznika to strzał w dziesiątkę. Można jeść chlebek bez dodatków, z powidłami, z białym serkiem (u mnie dzisiaj kontrastująca w smaku tymiankowa pasta twarogowa), dobrze smakuje też posmarowany masłem. 
Polecam! 



Składniki:
300 g mąki pszennej
2 dojrzałe banany
50 g marchewki
50 g białego cukru
50 g cukru trzcinowego
150 ml mleka
70 g suszonych fig
50 g orzechów włoskich
30 g pestek słonecznika
5 łyżek oleju
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

odrobina masła i bułki tartej


Wykonanie:

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 st. C. Orzechy włoskie i suszone figi drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki. Banany rozgniatamy dokładnie widelcem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy włoskie, suszone figi, słonecznik, banany, marchewkę, lekko roztrzepane widelcem jajka, olej, imbir. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 11 na 30 cm smarujemy odrobiną masła, obsypujemy bułką tartą i wykładamy do niej ciasto. Pieczemy 50 do 55 minut.


Smacznego!







4 komentarze:

  1. Bardzo lubię chlebek bananowy, ale z dodatkiem marchewki jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marchewką jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszyna, Gin... nie pozostaje więc Wam nic innego jak spróbować. Napiszcie potem czy smakował :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis