poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kotlety drobiowe w sezamie

Niby proste, niby oczywiste... Kotlety z piersi kurczaka w panierce z sezamu. Zdecydowanie lepsze niż te standardowe w panierce z jajka i mąki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. W chrupiącej skorupce. Jeśli ich jeszcze nie znacie, polecam spróbować!


Składniki (4 porcje):
1 duży podwójny filet z kurczaka (około 450 g)
120 g sezamu
1 jajko
1 łyżka wody
sól i świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:

Z filetów z kurczaka wykrawamy kostki i włókna. Filety kroimy na mniejsze kawałki (w sumie 6 do 8 kawałków). Rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy z każdej strony solą i świeżo zmielonym pieprzem. 


Na talerzu rozbijamy jajko, dodajemy 1 łyżkę wody i lekko roztrzepujemy widelcem. Na drugim talerzu wysypujemy sezam. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (4-6 łyżek). Kotlety maczamy z dwóch stron w jajku, następnie w sezamie i kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wkładamy je na patelnię. Smażymy na każdej ze stron po około 5 minut. Podajemy na obiad np. z surówką i puree ziemniaczanym.


Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis