sobota, 28 grudnia 2013

Pizza z tuńczykiem

Czy dzisiaj jest "dzień pizzy"? U mnie chyba tak ;-) Pizzę jadam dość rzadko, zazwyczaj tę własnej produkcji. I chyba taką lubię najbardziej. 

Kolejna moja propozycja, na spodzie identycznym do tego z pizzy FARMERA. Pizza z tuńczykiem, zielonymi oliwkami, cebulą i mozzarellą. Niezłe zaskoczenie tego wieczoru - jest świetna.


Moja wersja to 2 pizze w kształcie prostokątów o wymiarach 30 na 22 cm. Jeśli chcecie możecie zrobić tradycyjne okrągłe pizze o średnicy 28 cm.   


A... i oczywiście jemy ją bez dodatkowego sosu :-) Tak jak prawdziwą włoską pizzę.


Polecam!




Składniki (2 pizze):
Ciasto:
350 mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
180 ml lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru

+ odrobina oliwy z oliwek do posmarowania ciasta

Farsz:
1 puszka tuńczyka z oliwy
20 zielonych oliwek
80 g białej mozzarelli z zalewy
70 g kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej cebuli

Sos do pizzy: 1/2 puszki pomidorów, 1 mała cebula, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu

dodatkowa odrobina oliwy z oliwek i mąki

Wykonanie:

Połowę wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej drożdże i cukier - odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie drożdże spienią się).


Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, oliwę z oliwek, pozostałą część podgrzanej wody, rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je minimum 10 minut. Wkładamy do miseczki, wierzch smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę drobno kroimy i smażymy na 1 łyżce oliwy z oliwek około 3 minuty. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy je 15 minut, często mieszając. Powinny odparować, tak żeby sos był dość gęsty. Na koniec dodajemy bazylię, sól i pieprz.

Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oliwy, mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki, oliwki na grube plasterki, cebulę w piórka.

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 250 st. C. W tym czasie wyjmujemy wyrośnięte ciasto, dzielimy na 2 porcje i każdą jeszcze chwilę zagniatamy. Każdą pizzę rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie prostokąta o wymiarach 30 na 22 cm. Przekładamy je na blaszki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek i oprószone mąką. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu. Rozkładamy równomiernie tuńczyka, mozzarellę, czerwoną cebulę i zielone oliwki.

Każdą pizzę pieczemy około 13 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam pizzę z tuńczykiem :) Twoja wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio chodzi za mną pizza z tuńczykiem i oliwkami:) ale pewnie nie prędko ją zrobię.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis