środa, 29 stycznia 2014

Bliny kurpiowskie

Puszyste placuszki z mąki, jajka i maślanki, smażone na maśle. Delikatne w smaku. Można podać je z owocami, dżemem, bitą śmietaną, mnie najbardziej smakują po prostu... z cukrem pudrem. Polecam!


Składniki (12-14 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1 niepełna szklanka maślanki
1 jajko
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

2 łyżki masła do smażenia

Wykonanie:
W misce łączymy przesianą przez sito mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym mikserem, dodajemy maślankę, a następnie mąkę z solą i proszkiem. Ucieramy do dokładnego połączenia składników. Do masy dodajemy ubite białko i delikatnie łączymy je przy użyciu łyżki. 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, nakładamy łyżką ciasto, wyrównujemy je delikatnie na powierzchni formując małe okrągłe placki. Smażymy na każdej ze stron po kilka minut, do zrumienienia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis