piątek, 24 stycznia 2014

Ciastka marcepanowe

Delikatne w smaku ciastka marcepanowe. Będą z pewnością smakowały wielbicielom marcepanu. Łatwe w wykonaniu, w sam raz do popołudniowej kawy. Dopisuję je do listy moich ulubionych ciastek :-) Polecam!



Składniki (18 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
100 g masy marcepanowej
50 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną na małe kawałki masę marcepanową, masło, cukier puder, jajko, olejek migdałowy, proszek do pieczenia. Ciasto zagniatamy ręką, aż będzie dość elastyczne i gładkie. Rozwałkowujemy je na cienki placek (bez podsypywania ciasta mąką) i wykrawamy foremką ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut.

Smacznego!





1 komentarz:

Wydrukuj przepis