środa, 15 stycznia 2014

Ciastka mocno czekoladowe

Coś dla czekoladoholików... duża dawka czekolady w ciastkach. Bardzo słodkie i naprawdę mocno czekoladowe. Polecam!


Składniki (12 sztuk):
170 g mąki pszennej (1 szklanka)
130 g cukru (trochę więcej niż 1/2 szklanki)
80 g masła
1 jajko
100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Gorzką czekoladę i masło kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy je razem z mlekiem, aż do uzyskania gładkiej masy (np. w miseczce położonej na małym garnku z gotującą się wodą). Masę studzimy.
Jajko rozbijamy do kubka i lekko roztrzepujemy. Mąkę, cukier i sodę oczyszczoną wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy rozmącone jajko i masę z czekolady, masła i mleka. Dokładnie mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki połączą się. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Mieszamy ponownie. 
Dłonią formujemy z ciasta kulki wielkości trochę większej niż orzech włoski. Lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się zachować jak największe odstępy.
Pieczemy 14 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka lekko studzimy, przekładamy na metalową kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis