poniedziałek, 6 stycznia 2014

Drożdżowki z mango

Słodkie zakończenie długiego weekendu... pyszne drożdżówki z mango i płatkami migdałowymi. Słodkie, owocowe i bardzo smaczne. Z pewnością po zjedzeniu jednej sięgniecie po następną :-) Polecam!


Składniki (6 sztuk):
300 g mąki pszennej
100 ml wody
15 g świeżych drożdży
100 g cukru + dodatkowo 1 łyżeczka
50 g masła
2 żółtka
szczypta soli

1 owoc mango 
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki płatków migdałowych

cukier puder

Wykonanie:

Wodę lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy w naczyniu przykrytym bawełnianym ręcznikiem na 10 minut.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, żółtka, roztopione masło, szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto przez około 7 do 10 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem na około 1 do 1,5 godziny.

Mango kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze przez chwilę i formujemy z niego 6 drożdżówek (najpierw kule z ciasta, które następnie spłaszczamy ręką), układamy je na blaszce natłuszczonej odrobiną masła i oprószonej mąką. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem szklanki, przyciskając ją dość mocno pośrodku drożdżówki. We wgłębienie wkładamy mango. Każdą drożdżówkę posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na około 20 minut i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut. Przed podaniem możemy oprószyć drożdżówki cukrem pudrem.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. uwielbiam domowe drożdżówki! z mango? ciekawe, takie...egzotyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówek z mango nie jadłam, a ten owoc bardzo lubię, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis