sobota, 11 stycznia 2014

Pizza "cztery sery"

Pizza z czterema różnymi serami czyli pizza "quattro formaggi". Na moim ulubionym cieście. Przepis, który zawiera dwie ważne zasady: zanim rozłożymy na cieście farsz smarujemy pizzę pomidorowym sosem oraz używamy dobrych gatunkowo serów. Z pewnością będzie smakowała wielbicielom pleśniowych serów :-) Polecam.



Składniki (2 pizze o średnicy 25 cm):
Ciasto:
350 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
180 ml lekko gazowanej wody mineralnej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru

Farsz:

100 g żółtego sera
100 g sera brie
100 g sera mozzarella (białej z zalewy)
100 g sera pleśniowego typu lazur


Sos do pizzy: 200 g pomidorów z puszki, 1/2 cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli i szczypta pieprzu

dodatkowa odrobina oliwy z oliwek i mąki

Wykonanie:
Połowę wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niej drożdże i cukier - odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie drożdże spienią się). Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, oliwę z oliwek, pozostałą część podgrzanej wody, rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je minimum 10 minut. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę drobno kroimy i smażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek około 3 minut. Dodajemy pomidory z puszki i smażymy je 15 minut, często mieszając. Powinny odparować, tak żeby sos był dość gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 250 st. C. W tym czasie wyjmujemy wyrośnięte ciasto, dzielimy na 2 porcje i każdą jeszcze chwilę zagniatamy. Każdą pizzę rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Przekładamy je na blaszki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek i oprószone mąką. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Rozkładamy farsz, pokrojone na małe kawałki: ser żółty, mozzarellę, lazur i brie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 do 13 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis