sobota, 11 stycznia 2014

Sałatka z jajkiem, roszponką i prażonym słonecznikiem

Sałatka śniadaniowa, do zjedzenia od razu po przyrządzeniu. Delikatna w smaku. Jeśli chcecie, żeby była jeszcze bardziej w wersji light zamiast majonezu dodajcie do sosu gęsty jogurt. Polecam na weekendowe śniadanie.


Składniki (2 porcje):
3 jajka
1/2 pomidora
2 łyżki pestek słonecznika
80 g sera brie
5 rzodkiewek
duża garść roszponki

Sos: 1 czubata łyżka majonezu, 1 czubata łyżka śmietany 12 lub 18%, 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu. 

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki. Roszponkę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Pestki słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni.
Rzodkiewki kroimy w ćwiartki, ser brie na małe kawałki. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i wodę i kroimy na mniejsze kawałki. Na dwóch talerzach rozkładamy roszponkę, wykładamy pomidora, ser brie, jajka, rzodkiewki.
Składniki sosu dokładnie mieszamy, polewamy nim sałatkę, posypujemy ją uprażonymi pestkami słonecznika. Podajemy od razu.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis