sobota, 18 stycznia 2014

Wieniec z suszonymi pomidorami

Jestem w 100% pewna, że kiedy zaczniecie piec na śniadania własne bułki i chleby i nabierzecie w tym trochę wprawy... będziecie na weekendowe śniadania jadali już tylko te domowego wypieku :-) Takim świeżym pieczywem będziecie zajadać się, a najlepiej smakować będzie po prostu posmarowane masłem. Dzisiaj wieniec, który wygląda bardzo apetycznie. Był już u mnie wieniec "czili" boczek czyli wieniec dla tych, którzy lubią ostre smaki. Dziś wieniec z nadzieniem z suszonych pomidorów, dodajemy ich tylko trochę, bardziej jako akcent niż smak dominujący. Na pyszne śniadanie. Bardzo polecam!


Składniki:
Rozczyn:
150 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki pszennej

2 szklanki mąki pszennej (340 g)
4 łyżki roztopionego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka mleka
1 łyżka siemienia lnianego

Wykonanie:

W wysokim naczyniu łączymy składniki rozczynu, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy przykryte ręcznikiem na 10 minut, aż drożdże spienią się.

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy roztopione masło, żółtko, sól i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godziny.

Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze przez chwilę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30 na 40 cm. Przecinamy je na 3 części, wzdłuż dłuższego boku, tak żeby powstały 3 długie paski ciasta. Na jednym z nich rozkładamy drobno pokrojone suszone pomidory i zwijamy go w rulon (dokładnie zlepiając brzegi), pozostałe dwa paski również zwijamy w ruloniki. Wszystkie łączymy ze sobą na jednym końcu i zaplatamy warkocz, niezbyt ciasny. Formujemy z niego koło i łączymy końce. Wieniec wkładamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę, przykrywamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wieniec mlekiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy 38 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis