piątek, 28 lutego 2014

Bułki z otrębami owsianymi

Ostatnio wieczorami piekę bułki... Przyznam, że jest to zajęcie dość wciągające. Po pierwsze to naprawdę proste :-) Po drugie... nie ma lepszych bułek od tych z domowego wypieku :-) W tym tygodniu były już bułki na ciemnym piwie, były też mleczne bułki z suszonymi figami... teraz pora na bułki z otrębami owsianymi. Zdrowe bułki :-) I bułki naprawdę dobre. Polecam!



Składniki (6 bułek):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrębów owsianych
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1 torebka suchych drożdży (7 g)
4 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

+1 łyżka mleka
+ 2 łyżki otrębów owsianych

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego suche drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 5 minut.
Do mąki pszennej i pszennej razowej dodajemy otręby owsiane, rozczyn z drożdży, jajko, roztopione masło i sól. Zagniatamy ręką ciasto, wyrabiamy je 5 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze przez chwilę. Formujemy 6 okrągłych bułek, lekko spłaszczamy je dłonią i układamy na natłuszczonej, oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 15 minut. Smarujemy mlekiem, posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy 26 do 27 minut.

Smacznego!


2 komentarze:

Wydrukuj przepis