wtorek, 11 lutego 2014

Klopsiki szwedzkie w sosie żurawinowo-śmietanowym

Kto by pomyślał, żeby jeść mięso mielone z dżemem? A jednak :-)
Dzisiaj moja wersja klopsików szwedzkich, do których dodajemy cząber. Do tego lekki i słodki sos z dżemu żurawinowego i śmietany, puree z ziemniaków i sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorków koktajlowych i zielonego ogórka. 
Oczywiście przepis na sałatkę umieszczam jako opcjonalny, możecie klopsiki podać z innymi dodatkami, chociaż wydaje mi się, że ta świetnie tutaj pasuje. Orzeźwiającego smaku nadaje jej suszona mięta i bazylia.
Całkiem ciekawe zestawienie, polecam!



Składniki (2 porcje):

Klopsiki
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki soli
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Sos
3 łyżki dżemu żurawinowego
2 łyżki śmietany 12%

2 łyżki oleju do smażenia

Sałatka
3 liście kapusty pekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/2 zielonego ogórka
sos do sałatki: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka gęstego naturalnego jogurtu, 1/3 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki suszonej mięty, duża szczypta soli, szczypta pieprzu

Wykonanie:
Klopsiki: w misce łączymy wszystkie składniki: mielone mięso, jajko, bułkę tartą, cząber, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy ręką, aż składniki połączą się. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (wyjdzie około 10 kulek). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy na nich klopsiki przez około 15 minut, od czasu do czasu obracając je, aby z każdej strony były usmażone. W miseczce mieszamy dżem żurawinowy i śmietanę, dodajemy sos do klopsików, mieszamy, a kiedy sos zgęstnieje (po około 2 minutach) zestawiamy z ognia.

Sałatka: liście kapusty drobno kroimy, pomidorki kroimy na pół, a ogórka razem ze skórką na półtalarki. W miseczce łączymy majonez z jogurtem, dodajemy bazylię, miętę, sól, pieprz. Warzywa łączymy ze sobą, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.

Klopsiki podajemy z sałatką i puree z ziemniaków.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam szwedzkie klopsiki, ale tych jak te z Ikei (które uwielbiam) jeszcze nie udało mi się zrobić :)
    Ciekawy pomysł, żeby żurawinę wmieszać od razu w sos - zazwyczaj podaję oddzielnie, ale podczas jedzenia i tak mieszam, więc może i Twój sposób ma więcej sensu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu-tusia.. też wydaje mi się, że ten sos ma sens ;-) Zaznaczę tylko, że jedynie w przypadku, gdy klopsiki smażymy na minimalnej ilości oleju (tutaj 2 łyżki), inaczej sos będzie zbyt tłusty.
    Poza tym dodanie śmietany powoduje, że smak dżemu nieco łagodnieje, co w przypadku sosu na bazie dżemu dodawanego do wieprzowiny ma znaczenie.
    A jeśli ktoś wypróbuje,chętnie przeczytam opinię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klopsiki wypróbowane :) Będę do nich wracać częściej. Zaskakujące to połączenie mielonego z dżemem, ale pozytywnie.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis