środa, 19 lutego 2014

Kruche babeczki z kremem z mascarpone i borówkami

Coś słodkiego do kawy? Może kruche babeczki z kremem z mascarpone i śmietany oraz borówkami amerykańskimi? 
Efektowne, słodkie i łatwe w wykonaniu. Babeczki możecie upiec dzień wcześniej, a krem zrobić tuż przed podaniem. Możecie również użyć innych owoców, chociaż borówki pasują tutaj idealnie - łamią słodycz kremu.
Ja je uwielbiam :-) 
Polecam!


Składniki (12 sztuk):
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
80 g masła
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej

Krem:
2/3 szklanki śmietany 30%
250 g mascarpone
3 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 szklanki borówki amerykańskiej

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę oczyszczoną, pokrojone na kawałki masło, cukier i jajko, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 12 porcji, z każdej formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i dociskamy do brzegów. Pieczemy 18 minut.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder i sok z cytryny, ucieramy, aż krem będzie gładki. Krem nakładamy do babeczek (możemy użyć do tego szprycy). Dekorujemy borówkami amerykańskimi. 

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis