poniedziałek, 17 marca 2014

Bułki mleczno-jogurtowe

Wieczorami często piekę bułki. Staram się zatem robić je w taki sposób, aby następnego dnia były jeszcze świeże i smaczne. To jest właśnie taki przepis. Po upieczeniu są pyszne, następnego dnia także dobrze smakują. Miękkie, puszyste, przypominają lekko w smaku bułki mleczne, nie mają jednak w sobie ich słodyczy. Polecam!


Składniki (6 sztuk):
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
50 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko roztrzepujemy lekko widelcem i odkładamy z niego 2 łyżeczki do posmarowania bułek.
Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży, jajko, sól, masło. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 10 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski, zarabiamy przez chwilę i dzielimy na 6 równych części. Formujemy okrągłe bułki i układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C. Bułki smarujemy pozostawioną wcześniej odrobiną roztrzepanego jajka. Posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy 25 minut.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis