sobota, 22 marca 2014

Green curry z krewetkami i kalafiorem

Azjatyckie curry... aromatyczne i niezwykle dobre. Green curry chyba nigdy nie znudzi mi się.  Może jest w nim coś uzależniającego? :-)
Dzisiaj green curry z krewetkami i kalafiorem. Użyłam zielonego kalafiora romanesco, który pięknie prezentuje się w potrawie. Mamy zatem włoski dodatek w azjatyckim daniu :-) Oczywiście możemy zastąpić go zwykłym kalafiorem. 
Danie szybkie i proste w wykonaniu. Polecam!



Składniki (2 porcje):
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1 mały kalafior (u mnie zielony kalafior romanesco)
200 g krewetek tygrysich
1 czerwona papryczka chilli
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 liście kaffiru
2 łyżeczki zielonej pasty curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
2 łyżki oleju
kilka kawałków limonki

ryż jaśminowy do podania

Wykonanie:
Krewetki obieramy i macerujemy. Kalafiora dzielimy na małe różyczki.
Drobno kroimy: papryczkę chilli, czosnek i imbir. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Kiedy będzie bardzo gorący podsmażamy na nim przez 1 minutę papryczkę chilli, czosnek i imbir. Dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy dalej 30 sekund (cały czas mieszając). Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy kalafiora, liście kaffiru, sos sojowy, sos rybny, cukier brązowy, trawę cytrynową. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy potrawę. Po 10 minutach gotowania dodajemy krewetki, gotujemy dalej przez 3 minuty. Curry przekładamy do miseczek, podajemy z kawałkami limonki i ryżem jaśminowym.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Zachęcające danie - świetny wizualny efekt zielonego kalafiora i krewetek :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis