niedziela, 23 marca 2014

Tortille pszenno-razowe

Bardzo dobre i zdrowe tortille z mąki razowej i pszennej. Łatwe w wykonaniu. 
Po usmażeniu gorącą tortillę przykrywamy wilgotnym ręcznikiem lub od razu zwijamy w rulon. Możemy podać ją z mięsem mielonym (np z chilli con carne) lub z lżejszym farszem z wędzonego łososia, sałaty, mozzarelli i ogórka, jak w przepisie na domowe tortille. Polecam!


Składniki (8 sztuk):
1 szklanka mąki razowej pszennej
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki bardzo gorącej wody
50 g masła
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy mąkę razową pszenną, sól oraz pokrojone na małe kawałki masło. Zalewamy całość wrzątkiem i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Po chwili zagniatamy ciasto ręką. Pozostawiamy w misce przykryte ręcznikiem 20 minut.
Ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy z nich okrągłe kulki. Rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki o średnicy 26-28 cm, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. 
Rozgrzewamy dużą patelnię teflonową. Kiedy będzie bardzo gorąca smażymy na niej na średnim ogniu tortille (bez tłuszczu). Smażymy na dwóch stronach, na każdej po 45 do 60 sekund. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Właśnie szukałam jakiegoś dobrego przepisu na tortillę. Chyba znalazłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis